Serdecznie zapraszam na szkoleni dla kierowników żywienia, intendentów, kucharek, które odbędzie się 14 grudnia (piątek) godz. 8.30 w Nowym Sączu w Małopolskim Ośrodku Ruchu Drogowego ul 29 Listopada
Program szkolenia :
1.Zadania pracowników żywienia zbiorowego w świetle obowiązującego prawa. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego.
2.Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych od września 2016r.
3.Normy żywienia dla dzieci i młodzieży wg najnowszych norm
4.Piramida zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w 10 zasadach
5.Wpływ odżywiania na zdrowie – choroby związane z nieprawidłowym żywieniem
6.Składniki pokarmowe, ich znaczenie w żywieniu.
7.Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe. Nowe trendy, nowe oczekiwania. Jakość żywienia od 1 września 2016 r.
8.Zasady układania jadłospisów, rozkład posiłków w ciągu dnia, zasady zamiany produktów spożywczych. Zamian produktów niezdrowych na zalecane. Podział na grupy.
9. Obliczenie wartości odżywczej produktu, potrawy oraz całego posiłku. Przykładowy jadłospis, wartość odżywcza posiłku i ocena teoretyczna.
10.Charakterystyka alergenów występujących w żywności.
Ćwiczenia:
1.Rozkład posiłków w ciągu dnia, zasady zamiany produktów spożywczych.
2.Obliczenie wartości odżywczej produktu, potrawy oraz całego posiłku.
3.Opracowanie przykładowego jadłospisu, wartość odżywcza posiłku i ocena ilościowa.
4. Układanie jadłospisów wg dziennej stawki żywieniowej-planowanie żywienia względem możliwości finansowych placówki
5.Układania przykładowych jadłospisów i obliczanie wartości odżywczych posiłków.
6.Układanie racjonalnych zbilansowanych jadłospisów zgodnie z poznanymi zasadami układania ,obliczanie średnioważonej normy na energię i składniki odżywcze.
7.Zasady znakowania alergenów w jadłospisach.
Add Comment